LA PALMA – LUONNONKAUNISTA KANARIAA

Kanarian Saaret ovat vuodesta toiseen hyvin suosittu kohde talven matkakohteena. Teneriffa ja Gran Canaria ovat ylivoimaisesti suosituimmat kohteet, Lanzarote ja Fuerteventurakin kohtuu suosittuja. Mutta läntisimmät kolme pikkusaarta La Palma, La Gomera ja El Hierro ovat luonnonkauniita ja massaturismilta välttyneitä helmiä. Pohjoisin ja suurin näistä on La Palma, joka erityisesti on maastopyöräilijöiden ja vaeltajien suosiossa.

 

Kätevintä Suomesta on lentää suoralla lomalennolla Teneriffan pohjoiselle kentälle Los Rodeokselle, josta sitten vaihdetaan paikalliseen lentoon, jolla jatketaan 20 min verran Santa Cruz de la Palman kentälle. Myös Las Palmaksen kentältä pääsee suoraan lentäen La Palman saarelle, mutta lentoja on aika paljon harvemmassa kuin Teneriffan pohjoiselta kentältä (toisaalta taas Las Palmasin kentälle on huomattavasti useammin suoria lentoja Suomesta). Myös Madridin kentältä pääsee suoralla reittilennolla La Palmalle, mutta Finnairin Madridin suoran lennon aikataulu ei täsmää tuohon yhteyteen.

 

Suurin osa turistihotelleista saarella sijaitsee itärannikolla El Socoron kylän alueella, lentokentän ja pääkaupunki Santa Cruzin välissä. Matkaa lentokentältä hotelleihin kertyy vain noin kolme kilometriä (ilman matkalaukkuja voisi joku jopa halutessaan kävellä tämän välin). Lentokoneet normaalisti nousevat hotellialueen ylitse, mutta ns. lentomelua ei kovin paljoa silti ole. Osaltaan tämä johtuu melko vähäisestä liikenteestä (jota klo 19 jälkeen ei käytännössä ole lainkaan) sekä siitä, että suurin osa lentoliikenteestä on potkurikonekalustolla tapahtuvaa.

 

Itse El Socoron  aluella sijaitsee siis suurin osa saaren majoituksista, mutta silti hotellien määrä lienee vain noin parinkymmenen paikkeilla. Hotellialueella on pieni uimaranta, missä pääsee halutessaan mereen uimaan. Kaikilla hotelleilla on käytännössä myös omat allasalueet. Itse pääkaupunki Santa Cruz on viehättävä paikallinen kaupunki, jonka vanhasta ydinkeskustasta voi nähdä tyypillistä kanarialaista puurakennusarkkitehtuuria. Pääkaupunkiin voi tutustua hotellialueelta joko taksilla tai sitten ihan kävellen (matka kestää vajaan tunnin per suunta). Itse Kristoffer Kolumbuksen kerrottiin myös viettäneensä aikaa Santa Cruzin kaupungissa ennen lähtöään Atlantin yli.

 

Jos et ole kuntolomalla vaeltamassa kävellen tai maastopyörällä, niin ehdottomasti saarella kannattaa vuokrata auto ainakin kolmeksi päiväksi. Tällöin ehtii rauhassa kiertää saaren useat hienot luonnonnähtävyydet. Ylivoimaisesti tunnetuin ja komein nähtävyys on Taburienten tulivuorenkraateri, joka on kokonaisuudessaan luonnonsuojelualuetta. Kraateri on aikoinaan syntynyt vedenalaisessa tulivuorenpurkauksessa ja korkeimmaksi kohdaksi on muodostunut Roque de los Muchahoksen huippu, jolla on korkeutta 2426 metriä. Tänne pääsee kätevästi myös autolla LP4-valtatietä pitkin (kraaterin pohjoisreunalla). Täällä on myös lukuisia tähtitornia, koska alueella on vähän pilvisyyttä näin korkealla. Talvikuukausina ei myöskään ole tavatonta, että pilvisempinä ja sateisempina päivinä vuoren huiput saavat ylleen lumivaipan.

 

Hulppeat maisemat La Taburienten korkeimmalta kohdalta

Jos haluaa tutustua tähän upeaan ja suureen kraaterialueeseen kävellen, niin tällöin kannattaa ajaa kraaterin eteläreunalle, josta el Barrialin kylän kohdalta lähtee paikallistie ylös kraaterin reunalle. Eteläreuna sijaitsee myös jonkin verran matalammalla meren pinnasta, joten polut kiertelevät pinjametsikössä.

 

Samainen kraateri eteläreunalta nähtynä

Toinen erikoinen nähtävyys on Fuencaliente de la Palma, saaren aivan eteläisin kärki. Täällä sijaitseva Teneguia –tulivuori purkautui vuonna 1971 ja levitti kuumaa tuhkaa ja laavaa ympäristöön. Tästä syystä saaren eteläkärjessä muutaman kilometrin matkalla ei ole lainkaan puustoa, vaan tumman harmaata kuumaisemaa. Täällä sijaitsevassa turistikeskuksessa voi tutustua kyseiseen purkaukseen ja muutenkin yleisesti tulivuorten toimintaan mm. videoesityksen turvin.

Saaren eteläkärjen kuumaisemaa.

Muutoin La Palman alemmat viljelysmaat ovat hyvin paljolti banaanin viljelyksen käytössä, suojattuna usein tuulipussein, joten viljelykset näyttävät ”laatikoilta” ulkopuolelta katsottuna.  Ja jos haluaa vielä ihailla maisemia korkealta pinjametsäalueelta, kannattaa suunnistaa autolla pohjoisrannikolle, jossa koillisnurkasta lähtevästä Barloventon kaupungista lähtee vaihtoehtoinen eteläisempi vuoristoreitti luoteisnurkassa sijaitsevaan Roque del Faron kaupunkiin (ei siis päätie LP1 pitkin). Maisemat ovat hulppeat ja hiljaisuus vuoristossa käsin kosketeltavaa.

 

Saaren pohjoispuolen vehreitä vuoristomaisemia

La Palmaa kannattaa suositella siis kuntoilijalle (reitit ovat hyvin merkittyjä, mutta kuitenkin automatkan päässä itse hotellialueellta) tai sitten luontoa rakastavalle turistille. Hyvä yhdistelmä on viikko La Palmalla ja toinen viikko Puerto de La Cruzissa.
PETRI POHJONEN

Kirjoittaja pääkaupunki Santa Cruzissa

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s