ETELÄ-PORTUGALIN KALAVESILLÄ

Kalastus on monille suomalaisille rakas harrastus, ja harvassapa ovat ne jotka eivät ole edes kerran elämässä kokeilleet onkimista kesämökin laiturilta. Kalastuksen vakioharrastuksekseen omaksuneet katselevatkin usein kaihoisasti etelänmatkoilla kimmeltävää merta ja pohtivat millaisia petoja sieltä voisi pyydystää..

Helpoiten kalaan pääsee etelän vesillä monin paikoin järjestettävillä veneretkillä. Näihin sisältyvät paitsi välineet myös paikalliset luvat. Etelän kaloille eivät yleensä kelpaa samat uistimet kuin Suomessa, ja lupakäytännöt ovat usein ulkomaalaisille vaikeaselkoisia. Täten retkille osallistuminen vapauttaa kaikista näistä pulmista.

Tietenkään kaikki eteläiset meret eivät ole yhtä kalaisia, joten hyville apajille pääsy riippuu paljon matkakohteesta. Käytännössä siellä missä on paljon kalastusretkiä tarjolla, on myös saalista parhaiten luvassa. Etelä-Euroopassa parhaat kala-apajat löytyvät nykyään Atlantin rannikoilta, erityisesti Portugalille kuuluvalta Madeiralta sekä Algarvesta (johon tässä keskitytään). Algarvessa kalastusretkien keskus on Lagosin satama, joka sijaitsee melko lähellä mm. suomalaisille tuttua Praia da Rochaa. Myös Albufeirasta on Lagosiin hyvät yhteydet.

Retki- ja kalastusmuodot

Nykyään lähes kaikki retket tehdään vähintään noin kahdeksan metriä pitkillä moottoriveneillä, ja jokaiselle osallistujalle annetaan omat välineet joilla kalastaa. (On myös mahdollista osallistua vain katsojana: tämä sopii perheenjäsenille joita itse kalastaminen ei kiinnosta mutta haluavat kuitenkin nauttia seurasta ja merimaisemista). Itse kalastamisen muotoja on useita, ja retkiä varatessa on hyvä tietää niiden eroista.

Tyypillinen kalastajavene, jonka turistit voivat vuokrata

Pohjaonginta (bottom fishing)

Nämä retket ovat edullisimpia, ja saalis on melkein aina taattu (joskin keskikoko on pieni). Kalastus tapahtuu melko lähellä rannikkoa yleensä muutamien kymmenien metrien syvyydestä. Vene ankkuroidaan, ja kalastajat laskevat syötillä varustetut onget pohjaan. Syöttien annetaan sitten olla lähes paikallaan. Eli tämä muistuttaa melko lailla Norjasta tuttua turskan juksaamista.

Yleisimpiä saaliskaloja ovat erikokoiset merilahnat (sea bream), makrillit ja joskus jopa pienet haikalat (dogfish) , rauskut (stingray, skate) sekä meriankeriaat (conger). Tässä kalastusmuodossa on se hyvä puoli, että saalista tulee melko paljon eikä tärppiä odotellessa ehdi pitkästyä.

Näille retkille myydään yksittäispaikkoja, jotka maksavat 40-50 euroa. Yleensä retket kestävät 4-5 tuntia josta yhteensä tunti kuluu satamasta kalastuspaikalle siirtymiseen.

 

Rannikkomaisemia kalastusretkeltä

Hait ja muu ”suurriista” (shark fishing, deep sea fishing, big game fishing)

Ne kalastajat jotka hakevat ”elämänsä saalista” haluavat varmasti osallistua näille retkille. Isoja kaloja on meressä tietenkin paljon vähemmän kuin pienempiä, joten saalis ei ole mitenkään taattu. Mutta kun kala kerran tarttuu kiinni, voi koko olla sitä luokkaa että sillä voi kehuskella lopun ikänsä. Jo pelkästään keskikokoiset hait (shark) voivat olla kymmenien kilojen painoisia, ja todellisen suurriistan kuten purjekalojen (sailfish) suhteen puhutaan jo sadoista kiloista. Esim. suurin Algarven edustalta viime vuosina pyydetty purjekala painoi peräti 475 kiloa!

Yleensä näitä suurempia kaloja pyydetään muovisilla mustekalaa muistuttavilla uistimilla, isoilla Rapalan vaapuilla tai syöteillä. Uistimia vedetään melko nopealla vauhdilla veneen perässä, tai sitten veneen ja syöttien annetaan lipua tuulen ja merivirtojen mukana.

Yksittäispaikkoja hainkalastusretkille voi saada jo 70 eurolla. Suurriistan kalastaja voi joutua vuokraamaan koko veneen miehistöineen, jolloin päiväretkelle tulee hintaa tuhansia euroja. Tämä sopiikin parhaiten 5-10 hengen kalastusporukoille (isommat seurueet eivät pienehköissä veneissä pysty yleensä mukavasti kalastamaan).

Kalastussesongit ja varaukset

Periaatteessa kalastusta on etelän vesillä mahdollista harrastaa ympäri vuoden, mutta retkistä on luonnollisesti paras tarjonta vilkkaimpina matkailukausina. Algarvessa tämä tarkoittaa kesäkuukausia. Syksymmällä on manner-Portugalin rannikoilla usein myrskyisää, jolloin pienemmät alukset eivät uskaltaudu merelle.

Merten suurriistaa hakevien on syytä tehdä tarkempaa taustatutkimusta ja perehtyä retkien järjestäjien saalistilastoihin matkan ajankohtaa suunnitellessa, sillä useimmissa kohteissa suurimpia kalalajeja esiintyy vaihtelevasti vuodenajasta riippuen. Näistä löytyy tarkempia tietoja internetistä yksinkertaisilla Google-hauilla (esim. big game fishing Madeira). Hyvä tiivistelmä eri sesongeista löytyy mm. tämän veneenomistajan sivuilta: http://www.fishmadeira.com/madeiras-fish.html. Tästä näemme, että Madeira tarjoaa parhaat mahdollisuudet suurten kalojen pyyntiin pikemminkin keväästä syksyyn kuin suomalaisten yleensä suosimana talvikautena.

Kalastusretket kuuluvat harvemmin matkanjärjestäjien vakioretkitarjontaan, joten yleensä nämä varataan suoraan retkiä järjestäviltä yrityksiltä, joita löytyy niinikään nettihaulla. Retkiä myös mainostetaan ahkerasti paikan päällä

Kalastusretkien aikataulu vaihtelee myös huippusesongin aikana, joten on parasta varata oma retkensä heti lomakohteeseen saavuttuaan. Mikäli haluaa vuokrata koko veneen seurueelleen, on syytä ryhtyä valmisteluihin jopa kuukausia etukäteen. Varsinkin suurriistasesonkina Madeiralla on kysyntä veneistä kova.

(Algarvessa kirjoittaja kävi Seafaris-yhtiön pohjakalastusretkellä [http://www.algarve-seafaris.com/], joka kesällä 2011 tarjosi laajimman retkivalikoiman Lagosista. Aiemmin kirjoittaja on kalastanut mm. Madeiralla ja Gran Canarialla.)

Hyvä tietää

Retkeä varatessa on syytä varmistaa sisältyykö hintaan juomia vai pitääkö tuoda omat mukanaan. Ainakin pullotettua vettä on hyvä olla saatavilla.

Kalastusveneiden miehistö huolehtii välineistä ja syöteistä (yleensä kalmarin ja katkaravun paloja), sekä neuvoo tottumattomia niiden käytössä. Saaliskaloihin ei pidä noin vain paljain käsin koskea, sillä useimmilla niistä on teräviä piikkejä evissään jotka voivat olla jopa myrkyllisiä. Eritoten on varottava rauskujen pyrstöpiikkejä. Lisäksi monien merikalojen hampaat ovat hyvin teräviä: tämä pätee paitsi haihin niin myös mm. pallokaloihin ja meriankeriaisiin. Jos miehistö sanoo ettei johonkin kalaan pidä koskea, on sitä syytä uskoa!

Koska samassa veneessä on yleensä monta kalastajaa, on kunkin pidettävä hyvää huolta siimastaan. Usean eri kalastajan yhteiset siimasotkut ovat vaikeita selvittää, ja näihin kuluva aika on poissa kalastuksesta!

Eritoten merten suurriistan kalastukseen tarkoitetut välineet ovat hyvin kalliita joten niitä on käsiteltävä varovasti. Pelkästään iso hyrräkela voi olla jopa tuhansien eurojen arvoinen, joten on parempi olla pudottamatta sellaista mereen…

On suositeltavaa käyttää aurinkovoidetta, jonka suojakerroin herkkäihoisille tulisi olla vähintään 50. Vesillä aurinko ja sen heijastus merestä kärventävät suojaamattoman ihon erittäin nopeasti.

Mitä suurempi on saaliskala, sitä todennäköisimmin ei kalastaja saa sitä mukaansa, vaan veneen omistaja pitää sen. Sensijaan pienempiä saaliskaloja saa yleensä ottaa mukaan, ja keittiöllä varustetussa huoneistohotellissa voi niistä valmistaa maukkaan aterian. (Kalastaja joutuu kyllä itse perkaamaan ne mutta tuoreus on taattu, toisin kuin monissa turistiravintoloissa!) Pohjaongintaretken tyypillisestä saaliista riittää helposti syötävää koko perheelle illalliseksi.

Kalaretken saalista

Kenelle etelän kalaretket sopivat?

Sekä kokeneet kalastajat että harrastuksesta kiinnostuneet vasta-alkajat nauttivat näistä retkistä. Henkilökunta huolehtii kalastuksen vaivattomuudesta, ja kokenutta kalastajaa viehättää erityisesti jännitys siitä mitä kaikkea etelän meristä voikaan nousta… Näillä retkillä käytettävä välineistö on keskimäärin järeämpää kuin mitä Suomessa on totuttu, joten alle murrosikäisille lapsille ne voivat olla epämukavan raskaita. Veneet voivat keinua normaalissakin aallokossa kovasti, joten merisairauteen taipuvaiset eivät näistä retkistä nauti ilman lääkitystä.
KARI MÄKELÄINEN

Matkahaukan kanta-asiakas, harrastuskalastaja

Blogin kirjoittaja kotimaisen saaliin kanssa

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s