KOLMÅRDEN – UUDISTUNUT LASTEN SUOSIKKI

Monien lapsien suosikkikohde ulkomaille on Tukholman eteläpuolella sijaitseva Kolmårdenin eläinpuisto. Noin parin tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta sijaitseva luonnonkaunis alue on laajentunut pikku hiljaa vuosien saatossa ja tänä vuonna uutena juttuna on uudistunut safari-puisto, jota ei kierretä enää autoilla tai busseilla vaan alppihisseillä eläinten yläpuolella.

Ohitamme lepäilevää leijonaurosta

Alppihissien reitti kulkee mutkitellen halki alueen välillä kohoten korkealle kallioiden yläpuolelle, antaen hienot näkymät eteläiselle Bråvikenin meren lahdelle. Hissejä on yhteensä 78 kappaletta, yhteen hissiin mahtuu 8 henkeä kerrallaan ja itse kierros kestää 28 minuuttia. Eli kierrokselle pääsee tunnin aikana maksimissaan noin 1200 henkeä !! Eläinpuiston edustajien mukaan uutuudessa on kaksi suurta hyötyä. Ensimmäinen on eläinten parempi kokeminen, autossa kun joutui pitämään ikkunat kiinni turvallisuussyistä, niin ei kuullut koskaan kunnolla eläinten ääntelyä, nyt karhujen ja leijonien karjahtelut kuuluvat täysin ongelmitta. Toinen parantunut tekijä on ympäristöystävällisyys, nyt eivät eläimet joudu kärsimään enää hiljaista vauhtia matelevien autojen pakokaasuista !

Safarin aikana voi ihailla myös upeita merinäkymiä korkealta

Hissikopeissa pystyy kuuntelemaan selostusta kolmella eri kielivaihtoehdolla, ruotsiksi, englanniksi ja suomeksi. Hissikokonaisuuden rakentaminen on Kolmårdenin alueen kaikkien aikojen suurin investointi, maksanut noin 130 miljoonaa kruunua = 15 miljoonaa euroa. Uuden safari-puiston ohella suurimmasta lasten, ja miksei aikuistenkin mielenkiinnosta taistelevat varmasti delfinaarion asukit, joiden merirosvohenkinen esitys on hyvin hellyyttävä ja mukaansatempaava esitys. Taustalla on videon ja musiikin tahdittamana mukana huumoria antamassa suomalaissyntyinen artisti Markoolio. Moni kyseleekin, että miten delfiinien kouluttajat malttavat olla pois työpaikaltaan, ilo kouluttajien ja eläinten välillä on selvästi molemminpuolista. Ja delfiinit ovat apinoiden ja koirien ohella älykkäimpiä eläimiä.

Delfiinit kiittävät yleisöä esityksen jälkeen

Muutoin hienolla korkealla kalliolla sijaitseva Kolmården tarjoaa laajuudessaan paljon muitakin eläimiä. Apinat ovat myös yksiä suosikkeja, käydessäni nyt toukokuun alussa (ja vielä takatalvisena päivänä) nämä serkkumme viihtyivät sisällä omassa apinatalossaan. Simpanssien ja gorillojen poikaset veivät suurimman huomion. Eläintarhassa eläimiä ei saa ruokkia eikä eläinaitauksiin saa heittää muutakaan tavaraa, mutta vierailulla kylläkin kävi niin, että simpanssi heitteli sitten ruoaksi tuotuja kaalinpäitä meidän yleisön joukkoon – ja vieläpä hyvällä heittotarkkuudella !

Kolmårdeniin tullessa kannattaa varata vierailuun koko päivä. Mutta miten sinne sitten tulla ? Vaihtoehtoja on periaatteessa kolme. Suosituin on tulla omalla autolla ensin laivalla Tukholmaan ja siitä sitten ajaen n. 130 km Tukholmasta. Suosittelemme Ruotsiin tuloa Turun laivoilla, koska ne ovat aiemmin perillä ja näin ehtii hyvin paikalle ennen porttien avaamista.

Jos kuitenkin haluaa välttää autolla ajamista tai jos autoa ei ole lainkaan käytössä, on kätevää tulla esim. Viking Linen Kolmården paketilla, joihin sisältyy bussikuljetus Tukholman satamasta mennen tullen ja halutessaan tähän voi liittää myös hotelliyöpymisen Tukholmassa. Kolmas ja eniten suosiota kasvattanut vaihtoehto on tulla nopeasti lentäen Finncommin siivin Helsingistä läheiseen Norrköpingin kaupunkiin, mistä on noin 30 km matka eläintarhaan. Lentokentältä pääsee joko taksilla, vuokra-autolla tai sitten kaupungin keskustasta ihan vuorobussilla eläintarhaan.

Finncomm Airlinesin ATR-42 kone Norrköpingin kentällä

Yöpyville kätevin (mutta myös selvästi hinnakkain) on Kolmårdenin oma hotelli Vildmarkhotellet, jonne on myös uusittu kylpyläosasto. Hotellissa on myös paljon suuria perhehuoneita. Kolmårdenin ympäristössä on myös leirintäalueita ja pieniä kesähotelleja, mutta Vildmarkshotelletin jälkeen suosituimmat majoitusvaihtoehdot ovat läheisen Norrköpingin kaupungin useat hotellit, esim. Scandic-ketjulla on kaupungissa kaksi hotellia suosittuine Sigge Siili –aamiaisineen. Ja jos yöpyy esim. Norrköpingissä (joka vastaa kooltaan ja hieman tunnelmaltaan myös Tamperetta), niin kannattaa seuraavana päivänä käydä vierailemassa esim. läheisellä Mauritzbergin linnalla (jonka omistaa Liisa Lipsanen) tai sitten käydä ihailemassa joko rannalta käsin tai risteilyn merkeissä Göta Kanavalla.

PETRI POHJONEN

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s