ISTANBUL – LÄNNEN JA IDÄN KOHTAUSPAIKKA

Istanbulista on pitkään puhuttu, että se on lännen ja idän risteysasema, eräänlainen sulatusuuni. Sitä se on yhä edelleen. Kävin itse reilu kuukausi sitten perheen kanssa (kera 2 pienen lapsen) lyhyellä kaupunkilomalla tuossa historiallisessa miljoonakaupungissa. Tässä hieman vinkkejä ja kertomusta tuleville matkustajille.

Istanbuliin pääsee hyvin kätevästi lentämällä. Turkish Airlines lentää 1-2 kertaa päivässä suoraan Helsingistä, vaihtamalla pääsee sitten ympäri Eurooppaa. Finnair lensi reittiä vuoden verran, mutta lopetti juuri tuossa kesäajan tullessa voimaan (itse lensimme Finnairilla ja juuri viimeisellä paluulennolla). Turkish Airlinesin suoran lennon eduksi laskettakoon, että heillä sisältyvät hintaan kunnon ateriat juomineen sekä myös 30 kiloa matkatavaraa normaalin 20/23 kilon sijaan. Myös golf bagit menevät ilmaiseksi muiden tavaroiden lisäksi.

Istanbulin päälentokenttä (Ataturk International Airport) on hieman Helsinkiä isompi, mutta helppokulkuinen mm. liukukävelykäytävineen. Passintarkastus vie ruuhkasta riippuen 5-20min (onneksi me suomalaiset pääsemme kuitenkin viisumitta päinvastoin kuin esim. norjalaiset) ja matkalaukkujen noutamisen jälkeen pääsee ns. yleiselle puolelle. Valuutanvaihtopisteitä on jo sekä kansainvälisellä puolella että yleisellä puolella. Kannattaa malttaa tulla tullin läpi ja nostaa rahaa automaateista, ero on huomattava verrattuna ensimmäisenä vastaan tuleviin valuutanvaihtopisteisiin.

Kaupunkiin siirtymiseen on käytännössä neljä vaihtoehtoa. Matkaa on noin 10 km (kenttä on keskustan länsipuolella). Yleiset vaihtoehdot ovat bussit joko Sultanahmed (vanha kaupunki) tai Taksimin alueelle (ns. uusi keskusta-alue) tai sitten metro/raitiovaunuyhdistelmä keskustaan. Jos käyttää raideliikennettä, niin mennään lentoaseman pohjakerrokseen, mistä lähtee metro kohti keskustaa. Tällöin matkustetaan 6 pysäkinväliä ensin Zeytinburnun asemalle, mistä vaihdetaan raitiovaunuun. Tämä ei ole nopein vaihtoehto, mutta päiväsaikaan ja jos ei ole kiirettä, niin on hyvä vaihtoehto ja näkee jo tavallista kaupunkielämää ja –maisemaa matkan varrella. Lippujen osto on melko yksinkertaista, tosin ns. poletit tarvitsee erikseen sekä metroon että raitiovaunuun. Ainoa ensikertalaiselle hankala asia on automaatinkäytössä se, että ensin pitää laittaa raha ja sitten vasta näpytellään lipputyyppi ja määrä – päinvastoin kuin meillä täällä pohjolassa on totuttu. Vaikka etenkin raitiovaunuissa voi olla ruuhkaista, niin esim. lastenvaunuille ja matkalaukun kanssa tulevalle turistille tehtiin niissä hyvin tilaa. Turkkilaiset tosin eivät ole oppineet, että metron / raitiovaunun tullessa asemalle ensin tulevat poistuvat pois ja sitten uudet tilalle, vaan kiirehditään puolin ja toisin sekaisin… Lisäksi hotelleihin on tietysti kätevää matkustaa taksilla, mutta etenkin jos asiakkaalla on hieman pienempi ja harvinaisempi hotelli, suosittelen, että tilataan hotellista valmiiksi kyyti noutamaan lentokentältä. Tämä on ehkä hieman kalliimpi vaihtoehto, mutta takaa sen, että taksi vie suoraan ja eksymättä perille.

Kuten jo aiemmin mainitsin, on Istanbulissa kaksi keskustaa, Sultanahmet (vanha) ja Taksim (uusi). Se kumman puolelta haluaa majoituksen on täysin makuasia. Taksimin alueella sijaitsevat uudemmat isommat hotellit, mutta taas Sultanahmetin puolella on pieniä idyllisiä hotelleja, jotka on restauroitu vanhoihin rakennuksiin. Sultanahmetin puolella sijaitsee pääosa Istanbulin historiallisista nähtävyyksistä, kuten Sininen Moskeija, Hagia Sofia, Topkapin palatsi & puistoalue sekä Grand Basaari sekä maustebasaari.

Sinisen moskeijan upeaa avaruutta

Sininen Moskeija ja Hagia Sofia temppeli sijaitsevat lähes naapuritonteilla. Etummainen on rakennettu myös alun perin moskeijaksi, jälkimmäinen on ollut kristillinen kirkko, joka on muutettu myös moskeijaksi rakentamalla mm. rukoustornit nurkkiin. Molemmat ovat suuria turistikohteita, sininen moskeija toimii edelleen alkuperäistarkoituksessa, jälkimmäinen on pyhitetty museoksi, jossa ei pidetä enää minkään uskontokunnan tilaisuuksia. Siniseen moskeijaan pääsee ilmaiseksi, Hagia Sofiaan on pääsymaksu. Näiden lähellä sijaitsee myös muinainen Rooman vallan aikainen hippodromi, missä pidettiin kilpa-ajoja. Tänne on tuotu mm. Egyptistä iso kivipaasi. Lisäksi näiden lähellä raitiovaunulinjan varrella sijaitsee myös vanhat vesisäiliöluolat, jotka ovat maan alla aivan pääkadun varrella. Täällä isossa luolassa isot kalat uivat vesisäiliöissä ja tunnelmallinen punainen valaistus tuo hienon tunnelman. Kesähelteillä tämä on myös hyvä vierailukohde, koska ilma on viileää ja kosteaa.

Topkapin niemeke taasen on ollut sulttaanien pääasuntona ennen Ataturkin valtaantuloa 1920-luvun alussa. Täällä oli omat osastot haaremineidoille ja virkamiehille. Sijainti kukkulalla Bosporin salmen rannalla antoi hienot näköalat muinaisille johtajille ja heidän seuralaisilleen. Nykyään alueella historiallisten rakennusten sisältä voi nähdä mm. sulttaanien aikaisia kulta-aarteita. Alueen päädyssä sijaitsee ravintola-alue, missä upeiden näköalojen vuoksi saa myös maksaa moninkertaista taksaa Istanbulin yleiseen hintatasoon verrattuna.

Topkapin alueen kahviloiden näkymiä

Grand Basaaria (ainakin omasta mielestäni) paremmat ostokset tekee Galatan sillan läheisyydellä olevassa Maustebasaarissa, jossa mausteiden värikirjo ja tuoksu lumoavat turistin. Maustebasaarissa on myös muitakin tuotteita myytävänä (kuten nahkatuotteita). Maustebasaarilta on lyhyt matka sitten Galatan sillalle, joka vie Taksimin puolella. 2-kerroksisen sillan yläkerroksessa kulkee liikenne ja reunat ovat täynnä kalastajia onkineen. Alakerrassa sijaitsee ravintoloita ja kahviloita, jotka tarjoavat paikallisia herkkuja. Galatan sillan lähettyviltä lähtevät myös useat turisti / reittilaivat, jotka vievät joko Bosporin salmen toiselle puolelle tai tekevät 1-2 tunnin lyhytristeilyitä.

Maustebasaarin värikylläisyyttä

Taksimin uusi keskusta sijaitsee kukkulan päällä. Hyvä keino nousta ylös ostoskaduille on yksi maailman vanhimmista (yhä toimivista metrolinjoista) joka vie parissa minuutissa ylös kukkulalle. Yläasemalta alkaa sitten pääostoskatu Istikal Caddesi. Jos haluaa kävellä mäen ylös, niin matkalla sijaitsee myös Galatan torni, jonka kierreportaat kiivettyään näkee upeat maisemat yli Istanbulin. Istikal Caddesin voi kulkea päädystä päätyyn historiallisen raitiovaunun kyydissä tai sitten vain kävellä kävelykatua pitkin, jonka vierellä ovat kaupungin parhaat ostosliikkeet. Ja näissä liikkeissä käydään kauppaa normaaliin länsimaiseen tapaan tinkimättä. Kävelykatu päättyy Taksimin aukiolle, mikä on uuden Istanbulin keskus (ja täälläkin yllättäen on suuri Kemal Ataturkin patsas).

Kaupungissa on helppoa ja turvallista liikkua. Autoilijat tosin ovat oma maailmansa, esim. lastenvaunujen kanssa liikkuvia ei erikseen kunnioitettu vaan oma etu ensin. Muutoin turkkilaiset ovat hyvin ystävällisiä ja auttavaisia. Nähtävyyksiä kaupungissa riittää paljon enemmän edellä mainittuja enemmänkin. Lasten kanssa liikkuville kannattaa esim. suositella Bosporin salmen toisella puolella sijaitsevaa ns. mini-Turkki puistoa tai urheilufanaatikoille jalkapalloa, onhan kaupungissa 3 Euroopan tasollakin hyvin menestynyttä jalkapalloseuraa, Besiktas, Fenerbache sekä Galatasaray.

Suosittelen kaupunkia lämpimästi matkakohteeksi. Lisäksi hotellit ovat kohtuu edullisia, joten kannattaa ehdottomasti valita ainakin 4 tähden majoitus. Ja monissa hotelleissa on myös uima-allasosasto pienine hamam-osastoineen, joissa on hyvä rentoutua  pitkän päivän jälkeen. Tuliaisina suosittelen esim. paikallisia mausteita ja jos rahavarat antavat myöten, niin käsin tehdyt matot ovat erinomainen sijoituskohde.

PETRI POHJONEN

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s