KOTIMAISET KESÄTAPAHTUMAT

Kesä lähenee hyvää vauhtia ja aletaan suunnitella jo täyttä häkää ohjelmaa tuleville kesälomille. Kotimaassa aktiviteetteja riittää paljon ja moneen erilaiseen makuun, suurimmat tapahtumat ovatkin vuosittaisia ja yleensä tapahtuvat samaan aikaan. Monipäiväisissä tapahtumissa voikin olla vaikeaa saada alueelta majoitusta, esim. hotellihuoneet voi olla täyteen varattuja jo edellisen vuoden aikana. Millaisia juhlia on sitten tarjolla Suomen suvessa ?

 

URHEILU:

 

Suurin jokavuotinen urheilutapahtuma on Jyväskylän MM-ralli, joka ajoittuu heinä-elokuun vaihteeseen. Jyväskylä on säilyttänyt keskuspaikan rallissa, vaikka välillä ovat Tampere ja Lahti halunneet myös omia tapahtuman itselleen. Majoituksen saaminen Jyväskylän seudun hotelleista on hyvin vaikeaa, joten suositellaan joko majoittumista hieman kauemmas tai sitten jos alueella on tuttuja / sukulaisia, niin perhemajoitusta. Keski-Suomen ralli aiheuttaa juhannusliikenteen ohella ehkä pahimmat liikenneruuhkat Suomessa kesän aikana.

Jyväskylän rallin legendaarinen Ouninpohjan erikoiskoe

Toinen suuri urheilutapahtuma, joka tosin on vain joka toinen vuosi Helsingissä on Suomi-Ruotsi yleisurheilumaaottelu, joka pidetään perinteisesti aina Olympiastadionilla. Vanhaa 70-80 luvun tunnelmaa ei nykyisin ole, mutta tapahtuma on silti paljon tunnelmallisempi ja kiihkeämpi kuin esim. jokavuotiset yleisurheilun SM-kilpailut eli Kalevan Kisat (jotka kiertävät ympäri Suomea). Lisäksi jotkut yksittäiset tapahtumat, kuten esim. keihäskarnevaalit Pihtiputaalla tai pesäpallon Itä-Länsi viikonloppu keräävät katsojia normaalia enemmän – unohtamatta Jukolan viestiä juuri ennen juhannusta. Jukolan viestissä kisaajat tosin asuvat teltoissa, joten tällöin majapaikkaongelmaa ei ole muiden urheilutapahtumien tapaan.

 

KULTTUURI & FESTIVAALIT:

 

Useimmat kulttuuritapahtumat ja festivaalit osuvat kalenterin puolesta juuri kesään. Tunnetuin ja ehkä pitkäkestoisin on Savonlinnan Oopperajuhlat, jotka osuvat heinäkuun puolen välin paikkeille. Toinen isompi korkeakulttuuritapahtuma on Pori  Jazz, joka osuu melko samoihin aikoihin kalenteriin. Muita pienempiä alan tapahtumia ovat mm. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat ja Kuhmon kamarimusiikkijuhlat, mutta näiden suosio on viime aikoina hiipunut.

Kevyempään kulttuurin nälkään osuvat monet juhannusfestarit (nykyisin suosituin on ehkä RMJ – eli Raumanmeren juhannus, joka tosin piipahti välillä Porin puolella), Seinäjoen Provinssirock, Turun Down by the Laituri, Kotkan Meripäivät sekä enemmän aikuiseen makuun olevat Seinäjoen Tangomarkkinat. Monilla näistä on vankkumaton kannattajakuntansa, jotka käyvät tapahtumissa vuosi vuoden jälkeen. Kesän festarikausi päättyy yleensä Vantaan Korsossa pidettävään Ankkarockiin. Jotkut tapahtumat ovat halunneet säilyttää hieman pienemmän ja idyllisemmän identiteetin, kuten esim. Joensuussa pidettävä Ilosaarirock, joka on vuodesta toiseen aina ennakkoon myyty loppuun. Oma lukunsa on sitten Akaan Kylmäkoskella pidettävät Huonon musiikin festivaalit, jonne taasen vieraat kutsutaan vuosittain…

Parin vuoden takainen Ilosaarirockin pääesiintyjä Eläkeläiset lavalla

ERIKOISTAPAHTUMAT:

 

Suomen kesä on täynnä erilaisia hulluja kilpailuja. On muurahaispesässä istumista, paskan luontia, lehmänpaskabingoa jne. Ulkomaista julkisuutta ovat saaneet laajalti mm. Sonkajärvellä pidettävät eukonkantokisat (joissa eestiläiset ovat viime vuosina vieneet voittoja) sekä Heinolassa olleet löylynheiton MM-kisat, jotka tosin viimevuotisen kuolintapauksen jälkeen ovat ainakin toistaiseksi keskeytetty. Joukkuekilpailussa suosituin tapahtuma lienee Kainuun Hyrynsalmella järjestettävät suopotkupallon MM-kisat, jonne myös allekirjoittanut kaveriporukalla otti viime vuonna osaa. Monet näistä juhlista järjestetään pienillä paikkakunnilla, milloin tapahtumaviikonloppuna väki moninkertaistuu ja tuo samalla kunnan yrittäjille (majoitus / kaupat) moninkertaiset tulot normi kesäviikonloppuun verrattuna ! Lisäksi nuorisourheilutapahtumat, kuten jalkapallossa nuorilla Hesa-cup sekä Ahvenanmaalla oleva Ålands cup tuo tuhansittain pelaajia, vanhempia ja huoltajia pelipaikkakunnille.

Tuskaa ja hikeä suofutisareenalta !

Osallistujamäärältään valtavat tilaisuudet ovat sitten uskonnolliset juhlat, kuten lestadiolaisten suviseurat, jolloin tilaisuuden järjestävälle paikkakunnalle kokoontuu jopa 50 tuhatta ihmistä. Tilaisuuden järjestäjät rakentavatkin viikonlopuksi ”minikaupungin”, jossa mm. järjestetään ruokahuolto yhteisesti. Nämä ”kaupungit” rakennetaan yleensä isoille laajoille alueille, kuten pelloille.

 

Näistä eri tilaisuuksista varmasti löytyy jokaiselle omat suosikkinsa. Joten eikun valitsemaan kalenteriin päivämäärät ja varmistamaan, että tarvittaessa löytyy majoitusta kyseiseltä alueelta tapahtuman aikana.

 

PETRI POHJONEN

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s