RUOTSI – MUUTAKIN KUIN TUKHOLMA

Kesä lähestyy ja moni matkailija miettii kesän tulevaa matkakohdetta esim. perheen kanssa. Ruotsi on Eestin ohella meille suomalaisille helpoin kohde matkata, mutta liian usein Ruotsin matka jää vain Tukholman risteilyyn ilman edes Tukholmassa yöpymistä. Käydään vanhassa kaupungissa ja Sergelin torilla, ne kun ovat tuttuja ja turvallisia kohteita (esim. Södermalm upeine putiikkeineen ja liian usealle matkaajalle vieraaksi, vaikka esim. Viking Line parkkeeraa kyseiselle saarelle). Toinen vaihtoehto tehdä turvallinen Ruotsin reissu on piipahtaa Haaparannan puolella, jossa ei edes älyä käyneensä Ruotsissa. Eurot käyvät täysin maksuvälineenä ja suomea puhutaan täysin joka paikassa. Mutta mitä kohteita sitten kannattaisi katsomassa muualla Ruotsissa ? Tässä muutama matkavinkki tulevalle kesälle:

 

TUKHOLMAN YMPÄRISTÖ:

 

Seuraavat kolme kohdetta ovat sellaisia, joissa voi piipahtaa myös ilman autoa, esim. päivä Tukholmassa risteilyn ohessa tai mahdollisesti myös yöpyen.

Pekka Töpöhäntä liikennemerkki Uppsalan keskustassa.

1) UPPSALA

Ruotsin ”Turku”, missä sijaitsee paikallinen tuomiokirkko. 70 km pohjoiseen sijaitsevan humanistikaupunkiin voi matkata joko laivojen liityntäbussilla tai junalla (junalla matkaavat ainakin oppivat tunnistamaan Märstan ja Knivstan asemat, sen verran monta kertaa niitä kuulutetaan ennen asemalle tuloa – ellei loikkaa sitten Arlandan kautta menevällä junalla). Uppsalan upean tuomiokirkon (jonne on mm. haudattu kasviopin kehittänyt Carl von Linné) lisäksi voi piipahtaa mm. Pekka Töpöhäntä museossa (Uppsala on Pekan kotikaupunki ja hänen mukaan on mm. liikennemerkkejäkin kaupungissa) tai paikallisbussilla hieman keskustan pohjoispuolella olevassa ”Gamla Uppsalassa”, missä ovat korkeat kuninkaiden hautakummut. Gamla Uppsalan läheltä löytää myös pienen kylän, jonka nimi voi aiheuttaa hilpeyttä…

Ja meillä suomalaisilla oli hauskaa...

2) SÖDERTÄLJE
Tukholmasta 35 km lounaaseen sijaitseva duunarikaupunki, jossa aitoruotsalaiset ovat vähemmistönä. Täällä asuu ehkä suhteessa eniten suomalaistaustaista väestöä, kiitos Saab-Scanian autotehtaan. Lapsille kiinnostavia kohteita ovat esim. ”Tom Tits Experiment”, joka on paikallinen Heureka sekä ”Torekällberget”, joka on pienimuotoinen Skansen korkealla mäellä keskustan eteläpuolella. Södertäljeen pääsee Uppsalan tavoin joko paikallisjunalla tai laivojen liityntäkuljetuksilla kätevästi.

 

3) YASURAGI SPA

Tukholman itäpuolella n. 20 km päässä sijaitseva japanilaishenkinen tasokas kylpylä, jonka editse ruotsinlaivat kulkevat. Hinta- ja laatutasoltaan Naantalin Kylpylää vastaava aikuisille tarkoitettu kylpylä, missä saa hyviä hoitoja ja rentoutumista upean luonnon rauhassa. Kulkemiseen suosittelemme taksia tai omaa autoa.

 

Lisäksi muita kohteita omalla autolla käytettäessä Tukholman lähellä ovat Ruotsin vanhin kaupunki Sigtuna (sijaitsee Arlandan lentokentän länsipuolella, muistuttaa paljon Naantalia) sekä useat lukuisat upeat linnat (mm. kuninkaallinen kesälinna Drottningholm Tukholman länsipuolella, Gripsholmin linna Mariefredissä (Södertäljen länsipuolella) sekä upean valkoinen Skoklosterin linna Sigtunan ja Uppsalan välimaastossa (Skoklosterin linnan vieressä sijaitsee myös kiintoisa moottorimuseo).

 

 

TUKHOLMAN ETELÄPUOLINEN RUOTSI:

 

Eteläisempi Ruotsi tulee monelle tutuksi läpi ajaessa kohti Tanskaa ja muuta Eurooppaa. E4 tie joko Helsingborgista lautalla tai Malmöstä siltaa yli Tanskaan mennessä on nopea väylä ajaa Ruotsi läpi. Mutta kannattaa poiketa sivuteille ja pysähdellä ajan kanssa. Tässä muutama vinkki:

 

1) KOLMÅRDEN
Pohjoismaiden suurin eläinpuisto uudistuu jatkuvasti. Kolmården sijaitsee Norrköpingin itäpuolella kauniin ja pitkän Bråvikenin rannalla. Tänne kannattaa tulla koko perheen voimin ja varata koko päivä aikaa. Safari kannattaa jättää parhaana viimeiseksi. Aiemmin safari ajettiin omilla autoilla / linja-auton kyydissä läpi, mutta nyt uutuutena mennään hiihtohissillä eläinten yläpuolella. Älä törmää kirahviin 😉 Myös delfiinien esitys on upea, sesonkiaikana sinne kannattaa varautua jonottamaan.

Safaripuiston kuningas rouvansa kanssa

2) VIMMERBY
Peppi Pitkätossun ja Astrid Lindgrenin muunkin tuotannon ystävien MUST-paikka. Ainoa miinus kunnon majapaikkojen vähäinen puute lähiympärisössä. Joten kannattaa varata yöpymispaikat esim. Jönköpingistä tai Linköpingistä.

3) GÖTA KANAL
Läpi Ruotsin kulkeva reilu sata vuotta vanha kanava, joka alkaa Norrköpingin eteläpuolelta Söderköpingistä päättyen Göteborgiin. Välillä mennään järviä pitkin, välillä jokea pitkin. Matkaa voi kulkea päästä päätyyn yöpyvillä risteilyllä (nämä laivat muistuttavat meidän Suomen Saimaan höyrylaivoja), tehdä 3-4 h yhden suuntaisia lounasristeilyjä tai sitten pyöräillä kanavia reunustavia kauniita pikkuteitä pitkin.

Göta Kanavalla sijaitseva Bergs Slussar lähellä Linköpingiä

4) GÖTEBORG
Ruotsin toiseksi suurin kaupunki, jossa nykyisin käydään mm. Ruotsi-maaottelu joka toinen vuosi. Kaupungissa on paljon nähtävää, mutta suurin kokemus on ehkä Lisebergin huvipuisto, joka voittaa Linnanmäen ja Gröna Lundin laitteillaan. Göteborgista pääsee kätevästi myös laivalla Tanskan puolelle Fredrikshavniin.

5) ÖÖLANTI
Chileä ulkonäöllisesti muistuttava saari Kalmarin kaupungin kupeessa itärannikolla. Saarelle pääsee Kalmarista reilun 7 km pituisen sillan avulla, joka tulee juuri puoliväliin saarta. Öölannin luonto on hyvin erityyppistä kuin mantereella, etenkin eteläkärki ”alvari”-alueineen on melko ainutlaatuista. Borgholmin (saaren pääkaupunki) läheisyydessä sijaitsee myös Ruotsin kuninkaallisten kesänviettopaikka, Sollidenin linna. Hyvällä tuurilla voit nähdä vaikka jonkin kuninkaallisista puutarhassa kävelemässä.

6) GOTLANTI

Ruotsin suurin saari keskellä Itämerta. Meille suomalaisille ehkä helpoin tavoittaa lauttamatkalla Nynäshamnista, josta lauttamatka kestää kolmisen tuntia historialliseen Visbyn kaupunkiin. Myös Gotlannin luonto on melko omintakeista verrattuna manner-Ruotsin vastaavaan, Gotlannista löytyy mm. kalkkikiviluolia. Osa saaresta Öölannin tapaan on luonnonpuistoaluetta. Hyvin suosittua pyöräillä ympäri saarta kesäaikaan.

Gotlannin rannikon karua kauneutta

 

 

TUKHOLMAN POHJOISPUOLINEN RUOTSI

 

Pohjoisempi Ruotsi on täynnä pitkiä jokia ja metsäisiä erämaita. Lappalandin alueella pohjoisimmassa Ruotsissa pärjää taas jo suomenkielelläkin ihan kohtuullisesti ainakin itäisemmissä osissa, jossa on omaperäinen ”meän”-kieli, sekoitus suomea, ruotsia ja hieman kai saameakin. Alueen keskuksena on elokuvastakin tuttu Pajalan saamelaiskaupunki.

 

1) FALUN
Ruotsin Lahti, talviurheilun mekka, joka kuitenkin jo oli keskiajalla Ruotsin johtavia kaupunkeja kiitos alueelta löytyneiden rikkaiden kupariesiintymien. Aivan keskustan vieressä on kaivosmuseo, jonka vieressä valtava avolouhos.

Falunin kuparikaivos

2) MORA
Talviurheilusta myös tuttu paikka, 90km pitkä legendaarisen Wasa-hiihdon maalipaikka. Kaupungin lähettyvillä sijaitsee paikallinen joulupukinmaa sekä myöskin Orsassa sijaitseva villieläinpuisto, joka on erikoistunut pohjoisen alueen isoihin eläimiin (tosin näkee siellä tiikerinkin…).

3) ÅRE
Ehkä kuuluisin Ruotsin laskettelukeskuksista, puolivälissä Sundsvallia ja Norjan Trondheimia. Löytyy rinteitä aloitteleville ja myös mustia rinteitä kaipaaville. Iltaelämä melko vilkasta ja jos ei rinteeseen kaipaa niin voi käydä rentoutumassa mm. paikallisessa Holiday Club -hotellissa, josta löytyy mm. kylpylähoidot, vesiliukumäet sekä keilaradat. Myös suosittu isojen tähtien esiintymispaikka (vrt. Hullu Poro Levillä). Åresta löytyy myös pieni suklaatehdas, jonka tuotteet vievät suun mennessä (niitä voi ostaa myös mm. Tukholman kauppahalleista)

4) KIIRUNA
Ruotsin pohjoisin kaupunki tarjoaa ympäristössään upeat luontoretkeilyalueet, mm. Abiskon ja Riksgränsenin. Lähistöllä talvisin myös jäähotelli, jos haluaa eksotiikkaa yöpymiseen. Ja Kiirunasta ei ole pitkä matka piipahtaa Norjan puolelle Narvikin historialliseen kaupunkiin.

Tässä muutamia yleisimpiä ja suosituimpia vinkkejä Ruotsin näkemiseen. Matkoja voi tehdä myös teema-aihein, esim. kiertää paikalliset panimopaikkakunnat (mm. Kopparberg, Ramlösa).  Ruotsissa onneksi autolla ajaminen on helppoa ja ystävällistä, leveillä teillä hitaammat väistyvät ja antavat tilaa ohituksia helpottamaan. Ja kiertoliittymiä riittää…

 

Mutta jos et kuitenkaan halua / uskalla / ehdi Tukholmaa pidemmälle, niin muista aina metroissa kuultava ohje:

”TÄNK PÅ AVSTÅNDET MELLAN TÅG OCH PLATTFORM…” Mietipä sitä. 🙂

 

PETRI POHJONEN

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s