HÄÄMATKA – UNELMIEN REISSU ??

Monelle naimisiin menevälle parille häämatka on juuri se matka, mistä on kauan jo unelmoitu. Lähdetään kohteeseen, joka on ollut vuosikausia haaveena, että sinne pitäisi joskus päästä. Ja tätä varten on säästetty sukanvarteen rahaa, tai sitten saatu häistä hyvä pesämuna. Tai sitten on käyty ihan pankin kautta lainaamassa hieman lisää, jotta matkasta tulisi ikimuistoinen. Reilun 10 vuoden matkatoimistossa työskentelyn jälkeen voin jaotella suosikit kolmeen eri tyyppiin häämatkojen suhteen: romanttinen rantaloma lämpimässä, ohjelmallinen suurkaupunkiloma – tai sitten jotain ihan muuta. Ei ole kovin ihmeellistä myydä vastanainut pari pariksi viikoksi viiden tähden kohteeseen esim. vaikka Malediiveille, mutta onpa kerran tullut myös yksi hääpari myytyä juhlamatkalle 23 tunnin silloiselle m/s Fantaasian risteilylle – B-hytissä !!

 

Häiden keskittyminen enimmäkseen kesäaikaan aiheuttaa joskus pulmia unelmien rantalomaa haluaville. Halutaan jonnekin trooppiselle upealle rauhalliselle rantakohteelle, mutta siitä nauttisi paljon enemmän talviaikaan. Ei olekaan kovin erikoista enää, että heti häiden jälkeen mennään esim. lyhyelle kaupunkilomalle keski-Eurooppaan ja sitten vasta talvella lähdetään 2-3 viikoksi nauttimaan helteestä pakoon Suomen pimeyttä ja kylmyyttä. Eli tehdään periaatteessa kaksi häämatkaa. Usein halutaan rantalomilla rauhallisuutta ja yksityisyyttä.  Ja juuri räätälöitynä hääparin toiveiden mukaisesti – ei pakettimatkaa, missä opas odottaa 250 muutakin turistia samalta koneelta tulevaksi.

Luxus-bungalow rauhallisessa saaressa Thaimaassa

Kaupunkilomat ovat säilyttäneet myös suosionsa häämatkojen kohteina. Romanttiset suurkaupungit, Rooma, Pariisi, New York ja tietysti legendaarinen Las Vegas (joka on myös suosittu kohde naimisiinmenopaikkana jos haluaa tehdä sen ulkomailla, pappi voi olla sitten vaikkapa Elviksen kaksoisolento…). Vanhempien hääparien suosiossa ovat juuri nämä kaupunkilomat ja erityisesti niiden kulttuuritarjonta. Asutaan tasokkaassa ja mielellään aidossa paikallisessa hotellissa (ei tylsiä ketjuhotelleja, missä ei tiedä missä kaupungissa / maassa on, kun huoneet ovat joka hotellissa samantyyppisiä) ja nautitaan paikallisista erikoisuuksista, tässä esim. Wien ja Lontoo ovat hyvin vahvoilla. Uusia nousevia hääkaupunkisuosikkeja ovat Reykjavik, Lissabon ja Istanbul lähikohteista, Kapkaupunki ja Sydney kaukokohteista.

 

Sitten tämä kolmas vaihtoehto, kaikenlaiset muut häämatkat.  Jotkut voivat lähteä harrastamaan jotain urheilua yhdessä (esim.  maastopyöräilyä, laskettelua tai vaikkapa kanoottisafarille), toiset voivat lähteä vaatimattomalle erämaakämpälle nauttimaan luonnon rauhasta.

Oma häämatkani reilut 5 vuotta sitten kuuluu tähän kolmanteen kategoriaan. Häät olivat hieman ennen juhannusta ja toive oli lähteä kohtuu nopeasti häiden jälkeen matkalle pariksi viikoksi (ensin kuitenkin viikon palautuminen juhlien valmistelusta vaimon kotimaisemissa Kallaveden rannoilla). Vaihtoehtoina oli monia rantakohteita mm. Kreikasta, Italiasta ja Tunisiasta, mutta lopulta päädyimme alppilomaan Itävallan Seefeldiin, lähelle Innsbruckin kaupunkia. Seefeld oli ihana ”kylä” vuorien syleilyssä. Upeat maisemat, herkulliset suolaiset ja makeat herkut sekä mahdollisuudet monipuoliseen liikuntaan ja harrastuksiin antoivat puitteet onnistuneeseen häämatkaan. Pienehkö paikallinen hotelli, jossa hotellin omistava pariskunta pyöritti toimintaa (ravintola mukaan lukien) kolmen sukupolven voimin. Säät vaihtelivat 30 asteen helteestä +3 asteen lumikeliin (autoretkellä Davosin vuoristossa). Ja vaikka välillä pelotti, että herkulliset schnitzelit ja sacherit tuovat lisäpainoa, niin ne kuluivat pikaisesti seuraavana päivänä pitkillä alppivaelluksilla ja maastopyöräillessä. Ja uskokaa vain, alaspäin kävely jyrkkää vuorenrinnettä pitkin tuntuu enemmän jaloissa kuin ylöspäin meno !! Toisella viikolla tuli myös vuokrattua auto kolmeksi päiväksi ja käytyä tutustumassa 4 naapurivaltioon (Saksa, Liechtenstein, Sveitsi ja Italia). Kahden viikon lomailun jälkeen oli valmis palaamaan koti-Suomeen ja töiden pariin.

Tuore rouva Pohjonen Seefeldin keskustassa

Häämatkalla luonnollisesti halutaan nauttia ja rentoutua rakkaasta aviopuolisosta, se on luonnollista. Usein jos häämatkalle lähtö on heti häiden jälkeen, niin menee pari päivää alkulomasta palautumiseen, usein kun itse häiden valmistelu tiukkojen aikataulujen kanssa syö voimat (eikä se itse hääpäiväkään yleensä mikään helpoin fyysisesti ole). Joten itse häämatkan ohjelman suhteen kannattaa pari ensimmäistä päivää jättää mahdollisen ohjelman suhteen mahdollisimman vähäiseksi (etenkin jos häämatka on kauempana ja vielä aikaerokin painaa suuntaan tai toiseen). Häämatkan suurin pilaaja voi olla liian suuret odotukset, haetaan liian hienoa tai tarkkaa ohjelmaa ja jos jokin menee pieleen niin pettymys on sitten suuri. Tietysti myös kohteen mahdollinen huono säätila voi aiheuttaa harmia, mahdolliset sairastumiset matkan aikana jne. Siksi myös häämatkalle pitäisi lähteä hieman avoimin ja rennoin mielin, unelmamatkoja voi tehdä myös myöhemminkin ! Esim. kun tulee 50 vuotta mittariin, niin on helpompaa (ja kivempaa) lähteä toiselle unelmareissulle kuin pitää tuttaville isot (ja kalliit) juhlat. Ja jos välttämättä haluaa parhaimmat ystävät / sukulaiset tai jälkikasvunsa juhliin mukaan, niin eikun samalle reissulle mukaan (mutta heitä ei tarvitse itse kustantaa). Itselläni on jo vahvat suunnitelmat omaan 50-vuotisjuhlamatkan suhteen, mutta siihen on aikaa vielä lähes 15 vuotta…

 

Petri Pohjonen

 

P.S. Mikä on helpoin (ja yleisin) tapa pilata häämatkansa jo etukäteen ? Varataan morsiamen (yleensä) matka väärällä sukunimellä. Muistakaa varata häämatka sillä sukunimellä, millä passilla aiotte matkustaa. Eli vaikka sukunimi vaihtuisi häissä, mutta passia ei ehditä vaihtaa ennen häämatkaa, niin sitten matkustetaan teknisesti vielä vanhalla sukunimellä lentolippujen ja hotellivarausten suhteen !! Ettei matka pysähdy jo lentokentälle väärän dokumentin vuoksi…

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s