PERINTEINEN ELÄMYSJOULU

Monet haluavat itselleen vanhan perinteisen tyylin perhejoulun kotona, toiset taas hakevat elämyksiä esim. matkustamalla tropiikkiin. Mukavia ja osalle ehkä myös hieman eksoottisia jouluelämyksiä voi löytää myös kohtuu läheltä ja myös melko edullisesti. Itse vietin tällaisen joulun juuri täysi-ikäiseksi tultuani vanhempieni kanssa.

 

Olimme vuokranneet kaakkois-Norjasta, Ljördalenin kylästä läheltä Ruotsin rajaa (ja kohtuu läheltä Trysilin laskettelukeskusta) itsellemme mökin joulun pyhien ajaksi. Niinpä lähdimme koulun lomien alettua (isäni kun on opettaja) kohti Norjaa. Ensimmäisenä päivänä menimme päivälaivalla yli Kapellskäriin ja sieltä ajelimme Västeråsiin yöpymään. Sieltä lähdimme seuraavana aamuna ajelemaan kohti mökkiämme. Oli todellinen talvikeli, edellisenä iltana ja yönä oli satanut kohtuu paljon uutta lunta, joten kelit olivat kuin luotuja aitoon joulujuhlaan. Lisäksi Ruotsi oli ”sekaisin”, koska kuningatar Silvia täytti samana päivänä 50 vuotta. Jouluherkut ja lahjat olivat mukana jo Suomesta asti, mutta pienen joulukuusen sahasimme mukaamme matkalta, kun maisemat vaihtuivat enemmän erämaatyyppisiksi. Norjan puolelle tultuamme haimme paikallisesta turistipisteestä avaimet mökkiin ja löysimme kartan avulla helposti perille. Lunta oli perillä lähes metri ja pakkastakin jo noin 20 astetta. Mökki oli suon laidalla, perinteinen hirsimökki, kokoa ehkä noin sata neliötä. Ja onneksi myös sauna oli varustukseen sisältyvä. Ensimmäinen (tahaton) elämys tuli heti kylmää mökkiä lämmitettäessä, kun takka ei alkanutkaan heti vetämään ja savustimme mökin oikein kunnolla alkajaiksi. Mutta lopulta hormi alkoi toimia, savu hälveni ja lämpö alkoi levitä mökkiimme.

 

Seuraavana aamuna heräsimme auringonpaisteeseen aamuun ja keittiön ikkunasta näkyi parinkymmenen metrin päässä hirviemo kahden vasan kanssa. Niille oli läheisen kannon päähän naulattu iso suolakivi, jonka herkkua olivat nauttimassa. Hirvet viihtyivät paikalla lähes koko päivän ja vaikka päivällä kävimme välillä kävelyllä, niin ne eivät paljoa välittäneet meidän liikkumisestamme. Aattopäivään kuului myös isosta vanhasta radiosta kuunneltu joulurauhan julistus Turuust. Illalla oli sitten perinteinen jouluherkkujen valmistus ja lahjojen jako sekä sauna. Oli hyvä mennä vilvoittelemaan, kun saunassa oli noin 90 astetta ja ulkona 30 pakkasta, kivat oli kontrastit…

 

Joulupäivänä, edelleen auringon paistaessa ja mittarin näyttäessä -30 lukemia lähdimme paikalliseen joulukirkkoon, mikä on vajaan 5 kilometrin päässä. Arviolta reilun sadan vuoden ikäinen, puinen pieni paikalliskirkko oli vastaanottamassa kylän asukkaita – ja myös meitä muutamaa turistia – juhlan viettoon. Kirkon parkkipaikalta löytyi vain muutama auto, eniten olikin vanhanmallisia pitkäjalkaisia potkukelkkoja, millä väki oli saapunut jouluhartauteen. Lisäksi kirkon pihalla liehui Norjan värikäs lippu. Itse hartaus oli hyvin lämminhenkinen ja harras, kirkkoherra itse oli kättelemässä ovella jokaisen kirkkoon tulijan. Itse laulut olivat tuttuja, vaikkakin norjaksi laulettuna ja ne säestettiin torvisoiton kera !

Ljördalenin kylän kirkko

Itse kotimatka alkoi tapaninpäivänä ja reitti oli hieman pohjoisempaa kautta. Matkalla käytiin tutustumassa mm. Rörosin vanhaan kaivoskaupunkiin (missä lämpömittari näytti -34), välissä yövyttiin Sundsvallissa ja Suomeen tultiin legendaarisella m/s  Fennialla edelleen paukkupakkasessa (ja sen myös kuuli kun mentiin jäiden läpi jääden myös hieman aikataulusta Vaasaan tullessa).  Kotona oltiinkin sitten etelärannikolla myöhään aamuyöstä – monta kokemusta rikkaampana.

 

Petri Pohjonen

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s