LASTEN KANSSA MAAILMALLE

Moni pitää lasten kanssa matkustamista rasitteena. Niiden kanssa pitää ottaa paljon enemmän matkatavaraa mukaan, ne hidastavat liikkumista, iltaelämä on huomattavasti rajoitetumpaa kuin kaksin liikkuessa. Toki joskus pariskuntien – etenkin joilla on pieniä lapsia – on myös syytä lähteä joskus lepo- ja rentoutumislomalle ihan kahdestaan ja jättää lapset esim. isovanhempien hoiviin. Mutta matkailu avartaa myös pieniä lapsia, ja heidät on hyvä opettaa tavoille pienistä pitäen.  Mikä sitten olisi paras tapa reissata lasten kanssa ? Tässä erilaisia vaihtoehtoja tähän:

1) Kesämökkimatkustaminen

Suomessa hyvin suosittu matkustamistyyli. Oma pesä, missä viihdytään useimmiten sulan veden aikana, tosin ympärivuorokautiset mökit nostavat suosiotaan ja määriään. Autolla reissataan yleensä samaa tietä kohteeseen ja takaisin. Onhan tutussa kohteessa kiva olla perillä ja viettää aikaa, mutta maailma pysyy melko kapea-alaisena.

2) Risteilymatkustaminen

Lasten suuri suosikki, pallomeri on maaginen juttu pienemmille. Lisäksi buffetpöydän lihapullat, nakit ja ranskalaiset monipuolisen jäätelövalikoiman kera tuovat pisteet kotiin. Unohtamatta laivalla järjestettyä ohjelmaa (piirrustuskisaa, komentosillalla käyntiä) sekä tax-free herkkuja. Ville Viikingit ja Harri Hylkeet muistetaan pitkään reissun jälkeen. Lasten kanssa pitää malttaa sitten vain mennä ajoissa hyttiin – eikä heitä saa jättää sinne yksin nukkumaan, se unohtuu monelta.

3) Etelän reissut

Lämmin sää, hotellin uima-altaat sekä merenrantojen hiekkalinnat. Mikäs lähtiessä esim. talven pakkasia pakoon. Ei neljää vaatekertaa päällekkäin, vaan sandaalit jalkaan ja hattu päähän ja baanalle. Pidemmät lentomatkat (etenkin jos päiväsaikaan) voivat vilkkaiden lasten vanhemmille olla tuskaa, kun pitää malttaa istua paikoillaan ja vain odottaa perille pääsyä. Tällöin pitää vain etukäteen järjestää heille ohjelmaa. Uudet kirjat / piirrustustehtävät ja nykyisin myös dvd-elokuvat ovat hyöydyllisiä rauhoittamaan pienimpiä.

4) Autoreissut

Joillekin perheille täyttä tuskaa (lapset kun eivät malta istua 50 km pidempää reissua ennen kuin alkaa takapenkiltä huuto ja mekastus kun ei malteta olla paikoillaan). Mutta tässä parhaiten toimii periaate, minkä pienestä pitäen oppii, sen vanhana taitaa. Itse pidän tästä matkustustyylistä eniten. Automatkalla näkee eniten uusia maisemia, saa reissata oman aikataulun mukaan ja myöskin kustannukset pysyvät aisoissa. Auton kulutus kun käytännössä on lähes sama onko kyydissä 1 vai 4 henkeä, lentäen se aina lähes on heti nelinkertainen. Itse olen saanut matkustaa vanhempien mukana autoreissuja ihan pikkuvauvasta pitäen ja päässyt näkemään Suomea ja läheisiä Pohjoismaita takapenkiltä käsin (ja aikuisikään päästyäni ratin takaa). Etenkin Norja on tullut lapsena tutuksi (ja Ruotsi siinä läpiajomatkalla mukana) ja tätä perinnettä on tarkoitus jatkaa myös omille lapsille, kunhan hieman vielä kasvavat, että jää reissuilta myös omia muistikuvia. Tällöin voi yhdistää samalla kertaa laivareissua, hotelliasumista ja mökkielämää perillä kohteessa.

Summa summarum. Lapset mukaan kokemaan matkoille uusia elämyksiä, mutta joskus myös jätetään ne kotiin, jotta myös vanhemmat voivat täysin nauttia kaksin matkustamisen ihanuudesta.

Petri Pohjonen

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s